پایگاه خبری ستاره ها 6 مهر 1398 ساعت 13:55 http://www.setarehnews.ir/fa/doc/news/167948/ -------------------------------------------------- عنوان : گیاهان را جایگزین نمک کنیم -------------------------------------------------- میزان استاندارد مصرف نمک بین ۴ تا ۵ گرم در روز است، در حالی که ایرانیان بطور متوسط روزانه ۸ تا ۱۰ گرم نمک مصرف می‌کنند که باعث افزایش حمله قلبی می شود، بهتر است افراد استفاده از سبزیجات و گیاهان را جایگزین نمک کنند. متن : به گزارش ستاره ها به نقل از خبرگزاری ایرنا؛ در مضر بودن نمک بیش از حد برای بدن شکی نیست، این را هم می دانیم که ما ایرانی ها اصولا به نمک علاقه ویژه ای داریم و تقریبا تمام غذاها را بانمک بیش از حد استاندارد می خوریم، اما نمک بر سلامت تاثیر منفی دارد، بطوریکه بر اساس نتایج یک مطالعه که از سوی سازمان جهانی بهداشت بر روی بیش از چهار هزار زن و مرد از سن ۲۵ تا ۶۴ سال انجام شد، ۱۲۱ نفر دچار حمله قلبی شدند. بر اساس نتایج این مطالعه، کسانی که روزانه ۶.۷ تا ۸.۸ گرم نمک مصرف می کردند ۱۳ درصد خطر حمله قلبی داشتند، افرادی با مصرف ۸.۸ تا ۱۰.۹۵ گرم، ۴۵ درصد حمله قلبی را تجربه کردند و مصرف ۱۰.۹ تا ۱۳.۷ گرم نمک در روز ۵۶ درصد خطر حمله قلبی به همراه داشت. برگزاری دوره های آموزشی برای کاهش مصرف نمک رضا عزتیان، مدیر برنامه های بهبود تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این زمینه می گوید: یکی از برنامه های وزارت بهداشت برای اصلاح تغذیه مردم در زمینه مصرف نمک، برگزاری دوره های آموزشی در خانه های بهداشت و مراکز جامع خدمات سلامت است. وی اظهار می دارد:نشست های مشترکی بین وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد انجام شده که یکی از اهداف آن، اصلاح استانداردهای محتوای نمک و شکر است و بسته به شرایط موجود سعی می شود تا روند میزان مصرف نمک در بین مردم اصلاح شود. عزتیان تصریح میکند: افزایش مصرف نمک باعث بروز بیماریهای فشار خون و قلبی عروقی و مشکلات کلیوی می شود؛ به همین دلیل مردم باید مراقب میزان مصرف نمک در سبد غذایی روزانه خود باشند. عباس مهرعلی استاد دانشگاه و کارشناس تفذیه در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: یکی از ویژگی ها و خواص نمک، قابلیت خوب آن در جذب آب است، ولی این ویژگی در بدن ما نقش مفیدی ایفا نمی کند، آب ناشی از مصرف بیش از حد نمک به طور کلی باعث ذخیره آب بیشتر، بالا رفتن فشار خون و به هم خوردن تعادل و عملکرد بسیاری از اندام ها می شود. خطر این شرایط به خصوص برای کسانی که از پیش سابقه بیماری قلبی دارند، بیشتر است. وی می افزاید: نمک بالا در بیشتر مواقع به معنی چربی و قند بالای مواد غذایی هم است، در اغلب مواد غذاهایی که پر ادویه و پر نمک هستند، چرب هم هستند، ولی ممکن افراد چنین چیزی را متوجه نباشند چرا که بدن ما به خوبی با شرایط مختلف ارتباط برقرار می کند. گروه های سنی چه مقدار نمک مصرف کنند؟ مهرعلی اظهار می دارد: بر اساس سازمان سلامت جهانی (WHO) افراد بزرگ سال بهتر است روزانه پنج گرم، کودکان ۱ تا ۳ سال کمتر از ۲ گرم، ۴ تا ۶ سال کمتر از ۳ گرم، ۷ تا ۱۰ سال کمتر از ۵ گرم و افراد بالای ۱۱ سال کمتر از ۶ گرم نمک مصرف کنند. این کارشناس تغذیه تصریح می کند: برای کاهش مصرف نمک باید از غذای روزانه آغاز کرد، بطوریکه همه مقدار نمکی که در هنگام آشپزی مصرف می کنند را کاهش دهند. میوه و سبزیجات جایگزین نمک مهرعلی ادامه می دهد: نمکی که می خورید را به کمک میوه و سبزیجات جبران کنید، اثر نمک در بدن که حاصل پیوند سدیم و کلر است را می تواند به خوبی با مصرف پتاسیمی که در میوه و سبزیجات به وفور یافت می شود، خنثی کرد و میوه و سبزیجات مواد معدنی، ویتامین ها و فیبر لازم برای بدن را هم تأمین می کنند. وی اضافه می کند: برای طعم دادن به غذا از سبزیجات و گیاهان دیگر استفاده شود، نمک تنها ترکیب طعم دهنده در آشپزی نیست، سبزیجات و ادویه های زیادی هستند که هر کدام می توانند غذا را خوش طعم و عطر کنند. مهرعلی تصریح می کند: برای کاهش مصرف نمک باید رژیم غذایی سالم داشت، غذاهای های آماده، فست فود، غذاهای فرآوری شده، پر ادویه و تند، بیسکوییت و اسنک و غیره نخورید و مواد غذایی را بخرید که کمتر از ۱۰۰ میلی گرم سدیم در هر ۱۰۰ گرم دارند.